Smelling Memories

 

Tijdens onze residency voor Future Based x Fillip Studios ontwikkelen wij in opdracht van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis een interventie om ouderen met dementie weer van eten te laten genieten.

Een kwart van de mensen met dementie kan niet meer (goed) ruiken en daardoor niet goed proeven en geniet niet meer van eten. Tegelijkertijd zijn herinneringen die door geuren worden getriggered zijn zeer intens en helpen mensen met dementie contact te leggen met de mensen om hen heen. Er is een groep voor de medische zorg ‘onzichtbare’ ouderen die juist zwaar getroffen wordt door dementie, op jongere leeftijd dan de gemiddelde populatie: mensen met een migratieachtergrond, bijvoorbeeld uit Turkije. Wat betekent het afgesneden zijn van je geboorteland, met bijbehorende geuren voor het terughalen van herinneringen? Zijn de eetrituelen verandert ten opzichte van vroeger in dat andere land? 

Wij onderzoeken of we de link tussen geur, eten en herinnering kunnen gebruiken om een interventie te ontwikkelen die mensen met dementie weer laat genieten van eten. We zijn daarbij bijzonder gemotiveerd om een zo inclusief mogelijke oplossing te ontwikkelen, die aansluit bij de belevingswereld van zoveel mogelijk ouderen: of ze nou geboren en getogen zijn in Limburg, Suriname of Turkije. We willen daarom graag in contact komen met (verzorgenden van) mensen met dementie met een migratie achtergrond.

Hiervoor hebben we 14 vragen op een rij gezet die je digitaal in 10 minuten kunt beantwoorden. We zullen zeer zorgvuldig omgaan met alle informatie die je deelt en die alleen met elkaar delen, nooit met derden. Alles blijft volledig anoniem. Om deel te nemen kun je op onderstaande link klikken. Ontzettend bedankt voor je deelname, jouw input is ontzettend waardevol!

 

https://nl.surveymonkey.com/r/LTVHWGV